Met eigen auto

Indien je met de eigen auto komt, moet je rekening houden met de tolwegen in Portugal. Op tolwegen met poortjes, ga NIET door de groene baan (via verde) met trek een kaartje en betaal bij verlaten van de snelweg weer bij een poortje. Daarnaast zijn er tolwegen met electronische tol (zonder poortjes). Hier wordt je kenteken gefotografeerd en zijn er diverse betalingsopties. Ga voor je vakantie naar de website “tollcard.pt” om dit te regelen (o.a. engeltalig).

Vakantiewoningen B&B glamping autohuur fietsen Portugal
Vakantiewoningen B&B glamping autohuur fietsen Portugal
Vakantiewoningen B&B glamping autohuur fietsen Portugal

Autohuren

Er zijn tal van bedrijven actief in de verhuur van auto’s, soms kan het goedkoper zijn om met uw vlucht een auto te boeken, soms niet. Het loont om hier en daar de prijzen te vergelijken en zeker om op tijd te reserveren, wacht dus niet te lang!

Auto huren werkt als volgt.

Huren via internet

Op internet zijn veel auto verhuur bedrijven. Er zijn bedrijven met “eigen auto´s” waar je rechtstreeks kunt huren (bijv. Sixt, Avis) en bedrijven die “auto´s” bij deze andere bedrijven inkopen (bijv. Sunny cars, etc.). In dit laatste geval haal je toch altijd je auto op bij de “Sixt, Avis, etc. bedrijven).

Daarnaast is van belang te weten dat je een auto kunt huren die je “op de luchthaven staat of ergens daarbuiten”.  Op de luchthaven is meestal bij de grote internationale bedrijven als Herz, Avis, e.d. en tevens vaak 1 of 2 lokale grote verhuurders.  Daarbuiten zijn er veel lokale verhuurders rondom de lucht haven. U gaat dan met een gratis shuttle bus tussen luchthaven en terrein verhuurder op en neer.
Let op bij vroege of late vluchten, dit is vaak niet 24 uur per dag. Inleveren lukt vaak nog wel buiten deze tijden doch u dient dan zelf een taxi te regelen voor vervoer naar de luchthaven.

Verzekeringen

Indien u rechtstreeks boekt bij de verhuurder met “eigen auto´s” (Sixt, e.d.)  dan sluit u daar uw verzekeringen af.  Indien u bij “de andere” bedrijven huurt dan kunt u vaak daar een goedkopere “all risk verzekering” afsluiten t.o.v. de Sixt, e.d.. Wij adviseren dit te doen.
Dit kan bij de meeste autoverhuurders doch op basis van ervaringen adviseren wij SUNNY CARS. Die hebben ook een nederlandstalige help desk en dat is wel zo fijn.
Hier kan trouwens ook een premium service worden afgesloten zodat je sneller aan de beurt bent. Je kunt dan de express of premium service balie gebruiken van Guerin en/of Hertz afhankelijk bij wie je reservering terecht komt in Lissabon of Porto.

Als je bij de balie op de luchthaven de auto komt ophalen, dan zijn er best vaak lange rijen. Tip 1: Laat de een dus vast de auto gaan ophalen terwijl de andere op de koffers wacht. Tip 2: “zwangere vrouwen of met kleine kindjes” krijgen vaak voorrang, probeer dus vooraan aan te sluiten.

Een veel gehoorde klacht is dat je metname dat bij aankomst onder druk wordt gezet voor extra verzekeringen af te sluiten. Indien u dit al bijvoorbeeld bij Sunny cars heeft gedaan, blijf dan vriendelijk maar consequent weigeren.
Een alternatief is om een separate specifieke autohuur verzekering af te sluiten en dan de auto verder zo kaal mogelijk te huren. Hou ook dan wel vol dat je geen extra verzekeringen nodig hebt als je aan de balie staat!

Tolwegen

In Portugal hebben de meeste snelwegen electronische tol, naast wegen met tolpoortjes. Aan de balie bij de autohuur, dien je te beslissen over het wel of niet afnemen van de “electronische tol service“. De kosten zijn verschillend bij de diverse bedrijven.
Indien u de electronische tol service bij het verhuur bedrijf afneemt, dan kunt u overal gewoon doorrijden (bij de poortjes kies de “via verde/groene baan”), betalingen worden verrekend met uw credit card via het verhuur bedrijf.
U bent NIET verplicht om deze service af te nemen. Op snelwegen met tol poortjes  trek je dan een kaartje en je betaalt bij verlaten van de snelweg aan het poortje. Voor de electronische tolwegen kunt u achteraf betalen bij diverse betaalpunten (postkantoor e.d.). dit kan na 48 uur en tot 5 werkdagen). U betaald max 3€  voor administratieve afhandeling per keer dat u betaald (dat kan voor meerdere tol trajecten ineens). Dit is over het algemeen goedkoper maar wel wat gedoe natuurlijk.  Betaal je niet, dan schrijft het verhuurbedrijf alsnog de tol af inclusief een administratieve boete.

Indien je vanuit Lissabon vertrekt zijn dan de laatste tolwegen te betalen via “kaartje trekken”. Rondom luchthaven Porto heb je alleen maar electronische tol en is het dus lastig om de laatste tol te betalen op het postkantoor

Credit Card en rijbewijs

Om een auto te huren op de vliegvelden is ALTIJD een credit card en rijbewijs nodig op naam van de bestuurder. Niet vergeten mee te nemen!

Borgstelling op de credit card / Limiet

Ongeacht via wie je huurt, er wordt altijd een relatief hoog bedrag geblokkeerd als borg op je credit card bij de lokale partij. Dat is normaal.  Zorg voor vertrek dat je limiet voldoende hoog is / niet opgebruikt is, want anders krijg je de auto niet mee.  Vergeet tevens je pin code niet (zeker als je je creditcard niet zo vaak gebruikt)!

Schade

Controleer voor vertrek of de auto schade heeft en deze is aangetekend, maak evt foto´s. Mocht je schade rijden, dan reken je altijd af bij de lokale partij.  Als je daar ook gehuurd hebt is het afhankelijk van je verzekering hoeveel je moet betalen.  Als je niet bij deze partij hebt gehuurd, dan wordt je totale eigen risico bij de lokale partij op je credit card / borg ingehouden. Je moet dan vervolgens teruggave vragen via de partij waar u gehuurd heeft met de betreffende (all inclusive) verzekering (bijv. Sunny cars). Zij betalen u dan later terug tot het eigen risico dat je in hun verzekering is overeen gekomen.

Indien u geen credit card heeft, kunnen wij u laten ophalen door een lokale autoverhuurder. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden (ongeveer 100 euro enkele reis). Dit bedrijf regelt dan ook uw huurauto, zodat deze klaar staat bij aankomst op de Casa.

Kinderzitjes

Reist u met kleine kinderen, dan zijn de kinderzitjes vaak extra kosten bij de autohuur. U kunt soms ook uw kinderzitje gratis meenemen in het vliegtuig of voor een klein bedrag in laten checken, even navragen!
Bij Casa Cantiga stellen wij ook enkele kinderzitjes en stoelverhogers ter beschikking, vanaf 3 jaar, gratis zolang de voorraad strekt, vermeld dit aub even bij uw reservering!

Zoals al eerder aangegeven adviseren we SUNNY CARS maar natuurlijk kunt u ook even kijken bij een aantal andere aanbieders:


Vliegend, met eigen auto of huurauto naar Casa Cantiga !

Bij Casa Cantiga kunt u genieten in een van onze heerlijke vakantie Portugal accommodaties. Kleinschalig van opzet en kindvriendelijk. Het zijn vakantie appartementen, huizen en tenten met een gezamenlijk of privé zwembad aan de Costa da Prata. Dit is de mooie kustlijn tussen Lissabon en Coimbra. Ook een plek om te heerlijk fietsen Portugal!

Laat u op vakantie verrassen door de Portugese gastvrijheid, kind vriendelijkheid, cultuur en natuur aan de Zilverkust van Portugal. Wij heten u graag welkom in onze vakantie Portugal verblijven “tussen zon en sterren, bergen en zee”.

Casa Cantiga resort

Casa Cantiga is een kleinschalig vakantiepark nabij Alcobaça. We hebben hier 10 vakantie accommodaties met elk hun eigen privacy, kindvriendelijk en op een steenworp afstand van de prachtige kustlijn van de Costa da Prata. U heeft een prachtig uitzicht op de Serra dos Candeeiros, een kleine bergketen uitstekend boven het heuvel landschap.

Bij Casa Cantiga is het heerlijk toeven in of bij het zwembad, het terras of in de hangmat onder de olijfbomen. Ook kunt u genieten van de wekelijkse pizza-avond. Voor kinderen is er een speelplek met o.a. tafeltennis, schommels, zandbak, boomhut en trampoline. U geniet hier van de vele vogels die u in de ochtend toezingen en heel bijzonder, onze vijgenbomen, kweeperen, tal van olijf en fruitbomen en natuurlijk de echte Portugese kurkeiken en mega pijnboom.

Strand appartement Solmar

Daarnaast heeft Casa Cantiga een strand appartement direct aan zee. Dit strand appartement Solmar ligt in een idyllisch klein kust plaatje 25 km van Casa Cantiga. In het beach appartement Solmar heeft u uw eigen grote dakterras met typische Portugese BBQ. Met een schitterend uitzicht op de kustlijn kunt u grillen, chillen en zonnen in privacy. De zee ruist u in slaap.

Quinta do Carmo

In een ander dorpje nabij Alcobaça verhuren wij ook nog een groot en mooi Portugese villa Casa da Joana”, eigendom van een gastvrije Portugese familie. Casa da Joana ligt op Quinta do Carmo en u zit onder de palmbomen bij het prive zwembad.